Om Livsarkivet

Vi förstår om det kan kännas lite underligt att tänka på döden när man befinner sig mitt i livet. Men det här med att använda sig av Livsarkivet är inte så dramatiskt som det kan verka. Det handlar om att göra en enkel sammanställning av sådant som du ändå känner väl till. Sådant som dina nära och kära en dag kommer att behöva veta. Livsarkivet kan du fylla i både på papper och här på hemsidan och det är helt kostnadsfritt.

Du väljer det som känns mest naturligt för dig. Livsarkivet på papper hämtar du hos din närmaste auktoriserade begravningsbyrå. Mest bekvämt är det kanske att fylla i det här på hemsidan, då kan du uppdatera uppgifterna när du vill.

Vem eller vilka vill du t.ex. ska ärva din kvarlåtenskap?

Även om du kanske inte funderar över sådant just nu, är det just nu du borde skriva ner dina önskemål. Det här är frågor som annars avgörs på känslokalla, juridiska grunder – kanske inte är det vad du önskar.

Andra viktiga dokument, som samboavtal och äktenskapsförord har givetvis också avgörande betydelse vid ett dödsfall. Livsarkivet fungerar här som en garanti för att även sådana papper kommer i rätta händer.

Har du försäkringar som faller ut om du skulle avlida?

Hur väl känner dina närmaste till det, vilket försäkringsbolag ska de vända sig till och var finns de viktiga försäkringspapprena?

Enkelt att notera i Livsarkivet – noteringar som blir oerhört värdefulla den dagen dina anhöriga behöver visshet.

Eftersom du anlitar en auktoriserad begravningsbyrå får du hjälp med alla de svåra frågorna av juridiskt kunnig personal – frågor som kan handla om testamente, samboavtal, äktenskapsförord, försäkringar o.s.v.

Vilka önskemål har du inför din begravning?

Det här är kanske den svåraste frågan av alla – man vill helt inte tänka den tanken. Men gör du det nu, en gång för alla, så underlättar du kommande beslut som kan vara både tunga och konfliktfyllda för dina närmaste.

Det kan handla om allt från att du bestämmer allt i minsta detalj till att du har några få önskemål som dina anhöriga får utgå från.

Du kan uppdatera Livsarkivet när du vill.

Efter att du fyllt i och lämnat Livsarkivet till oss har du full frihet göra ändringar och kompletteringar – allt eftersom din livssituation förändras. Du kanske flyttar till annan ort och vill flytta med dig Livsarkivet? Då kan det vara tryggt att veta att du med största sannolikhet har en auktoriserad begravningsbyrå i din närhet, som tar hand om och förvarar det säkert.

Vi är över 400 engagerade och auktoriserade begravningsbyråer över hela landet.

Skapa konto och logga in

För din säkerhet kan du bara skapa ett konto och logga in med BankID. Det gäller även du som redan har ett konto och tidigare haft användarnamn och lösenord.

Du som inte har BankID men vill fylla i Livsarkivet kan antingen göra det genom att hämta Livsarkivet hos en auktoriserad begravningsbyrå eller ladda ner en PDF på startsidan och fylla i den.

Om du redan har ett Livsarkiv men kan inte logga in då du saknar BankID kan enkelt ordna detta via din internetbank. Om du inte har denna möjlighet kontakta Sveriges Begravningsbyråers Förbund på info@livsarkivet.se så ger vi dig instruktioner.

Läs våra Frågor och svar om du har fler funderingar kring Livsarkivet.

Livsarkivet andra språk

Livsarkivet på papper finns översatt till 7 språk. På denna sida får du mer information om hur du gör för att fylla i ditt Livsarkiv på ditt hemspråk.